6 põhjust liha söömiseks
1. Inimene on segatoiduline. See tähendab, et tervisliku tasakaalustatud toitumise puhul peaks loomset osa toidus olema 15–25% ja taimset osa 75–85%. Loomulikult on selline vahekord üldistatud ja keskmistatud. Seetõttu pole vaja seda iga toidukorra ajal ülitäpselt järgida ning mõnele võib sobida ka natuke teine vahekord. Peab aga meeles pidama, et ükskõik kas taimse või loomse toidukraami täielik ja kestev kõrvaldamine oma toidust on pikemas perspektiivis tervisele kahjulik ja ohtlik.
2. Loomsete valkude olemasolul toimub seedekulglas ka taimsete toitainete parem seedumine ning vabanevate koostisosade omastamine. See ongi tasakaalustatud ehk normaalse söömise üks aluseid, mis eeldab nii loomse kui ka taimse päritoluga toiduainete koos tarbimist.
3. Lihast saadud asendamatud aminohapped võimaldavad meie organismil olulist ressursside ja energia kokkuhoidu. Eriti palju vajavad asendamatuid aminohappeid kasvavad organismid ja nende jaoks on liha äärmiselt vajalik toiduaine.
4. Lihast omandatud mikroelemendid on vajalikud nii vereloomeks kui ka organismi kaitsesüsteemide funktsioneerimiseks.
5. Lihavalkude bioväärtus on väga kõrge. Need on bioloogiliselt kõrgväärtuslikud, kuna nende aminohappeline koostis ja vahekord on inimorganismile lähedane. Liha on bioloogiliselt täisväärtuslike valkude üks peamisi allikaid. Noore, intensiivselt kasvava organismi puhul on liha söömine absoluutselt vajalik.
6. Valides Otepää Lihatööstuse tooted, võid olla kindel, et tarbid kvaliteetset, kohalikku ja kodumaist!
Allikas: Professor Mihkel Zilmer, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna biokeemia instituudi juhataja, https://www.toiduliit.ee/sealiha/kumme_pohjust_liha_soomiseks.html